Detoksikacijske dijete su neopravdane

Datum objave: 15. 09. 2005.

Teorija da su naša tijela pretrpana toksinima od kojih se možemo očistiti dobiva sve više pristaša. Postoje brojne detoksikacijske dijete, a najčešće karakteristike su vrlo ograničen broj dozvoljenih namirnica; prehrana se temelji na voću i povrću, a posebno se ograničava konzumiranje namirnica životinjskog podrijetla..
Koristi za zdravlje od ovakvih dijeta nisu posljedica eliminacije toksina već su posljedica nedovoljnog unosa energije i neuravnotežene prehrane: izostanak nadutosti je posljedica smanjene količine hrane, čišća koža je posljedica boljeg stupnja hidracije, a smanjene glavobolja je zbog nekonzumiranja kave i alkohola. Zapravo, svi raspolažemo izvanrednim sistemima koji vrlo uspješno eliminiraju štetne tvari iz našeg organizma, to su naša pluća, bubrezi, jetra, probavni sustav i imunološki sustav.
Detoksikacijske dijete niti približno ne zadovoljavaju osnovne principe pravilne prehrane: raznolikost, umjerenost i ravnoteža, a u nekim slučajevima mogu biti čak i opasne, npr. za starije osobe s oslabljenim funkcijama bubrega i jetre, za srčane bolesnike i nikako se ne preporučuju za djecu.
Izvor: FOOD TECHNOLOGY, May 2005, Vol. 59, No. 9

Pošalji prijatelju na email

Komentari