Datum objave: 26. 04. 2007.

Osobe starije životne dobi koje pate od depresije imaju povećani rizik za razvoj dijabetesa, utvrdili su američki znanstvenici s Northwestern University.

Rezultati koje je objavio znanstveni časopis Archives of Internal Medicine sugeriraju kako je prisutnost većeg broja simptoma depresije povezana sa 60%-tnim povećanjem izgleda za razvoj dijabetesa tipa 2.

U 10-godišnjoj studiji provedenoj uz sudjelovanje 4681 ispitanika starijih od 65 godina su proučavani učinci povremene depresije, ali i kronične depresije te depresije koja se progresivno pogoršava.

Istraživači objašnjavaju kako osobe koje pate od depresije često nedovoljno brinu o svom zdravlju te su obično nedovoljno fizički aktivne i imaju povećanu tjelesnu masu.

Unatoč ovim čimbenicima, znanstvenici vjeruju kako depresija sama po sebi preko zasad nepoznatog biološkog mehanizma ima ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2.

Jedan od mogućih uzroka je i povišena razina hormona stresa kortizola koja može prouzročiti smanjivanje osjetljivosti na inzulin.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari