Datum objave: 20. 03. 2009.

Iako se pregorexia često spominje u posljednje vrijeme, opsesija s težinom tijekom trudnoće nije novost. Tridesetih se godina preporučalo povećanje težine za oko 7 kg što se 1960-ih i 70-ih povisilo na 9-12 kg i nije bilo baš dobro prihvaćeno u vrijeme popularnosti Twiggy izgleda. Danas se za trudnoreksiju krive zvijezde čija tijela nakon poroda ponovno postaju savršena, a nedovoljno povećanje težine u trudnoći povećava rizik od niske porođajne težine djeteta i prijevremenog poroda. Zapravo je normalno da trudnica ima dvojake osjećaje u vezi svoje težine i to ne znači da je loša majka. Treba imati na umu da su promjene na tijelu normalna popratna pojava, a ukoliko se intenzivira ponašanje koje ukazuje na poremećaj u prehrambenom ponašanju, možda je pravo vrijeme da se problem riješi te da se takav stav o hrani i prehrani ne prenese djetetu.

S druge strane, postoji i pregobesity tj. pretjerano povećanje težine u trudnoći koje se povezuje s makrosomijom, komplikacijama pri porodu, kasnijom gojaznošću, hipertenzijom, a nije zdravo niti za dijete. Neke trudnice koriste svoje stanje kao izgovor te sasvim izgube kontrolu nad onim što i koliko jedu.

Koje je rješenje? Edukacija o pravilnoj prehrani što se u nekim klinikama pokazalo uspješnim. Trudnoća nikako nije vrijeme za restriktivan unos energije, a ne podržava se niti razmišljanje da trudnica može neograničeno jesti.

Preporuke za povećanje tjelesne mase (TM) tijekom trudnoće

Izvor: American Dietetic Association Times

Pošalji prijatelju na email

Komentari