Datum objave: 23. 02. 2011.

Prema studiji provedenoj na NYU School of Medicine te objavljenoj 15.2. u online izdanju International Journal of Obesity, deklariranje kalorija nema prevelikog utjecaja na to kakvu hranu kupuju tinejdžeri i njihovi roditelji.

U studiji provedenoj pod vodstvom dr. Elbela, proučavani su podaci 427 roditelja i tinejdžera o kupovini hrane u restoranima brze hrane i to prije i poslije uvedenih mjera obaveznog deklariranja. Istraživači su se fokusirali na siromašnije zajednice New Yorka, a za usporedbu su koristili gradove Newark i New Jersey u kojima deklariranje nije bilo obavezno. Podaci su prikupljani mjesec dana prije i mjesec dana poslije uvođenja obaveznog deklariranja.

Nitko od tinejdžera nije primjetio informacije o kalorijama prije nego je uvedeno obavezno deklariranje, dok je nakon uvedenog obaveznog deklariranja podatke o kalorijama uočilo njih 57% u New Yorku te njih 18% u Newarku. Samo njih 9% izjavilo je da su podaci na deklaraciji utjecali na njihov izbor pri kupnji hrane.

Okus hrane bio je najvažni čimbenik odabira hrane za tinejdžere, cijena je igrala ulogu kod njih 50%. Samo četvrtina tinejdžera je navela da paze na unos hrane kako bi kontrolirali tjelesnu masu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: deklaracija,

Komentari