Datum objave: 29. 02. 2012.

Većina ljudi razmišlja o uzimanju tekućine (vode) tek kad postanu žedni, ali je do tada možda već prekasno. Naime, čak i blaga dehidracija može djelovati na nečije raspoloženje, razinu energije i na sposobnost razmišljanja.

Novo istraživanje pokazalo je da nije važno da li je netko nakon treninga ili samo sjedi i odmara u miru – učinci dehidracije su jednaki. Bitno je ostati stalno adekvatno hidriran, a ne samo tijekom tjelovježbe, ekstremnih vrućina ili napora.

Istraživanje je provedeno odvojeno na skupini mlađih žena i muškaraca. Kod žena dehidracija je uzrokovala glavobolju, nesvjesticu i poteškoće u koncentraciji. Također, kod blaže dehidracije žene su teže obavljale određene zadatke, premda nije bilo značajnog smanjenja njihovih kognitivnih sposobnosti.

Kod muškaraca, blaga dehidracija uzrokovala je određene poteškoće u mentalnim zadacima, osobito u području radne memorije i budnosti, no ipak neželjeni učinci dehidracije značajno su bili naglašeniji kod žena nego muškaraca, i u mirovanju i tijekom tjelesne aktivnosti.

Blaga dehidracija može poremetiti svačije dnevne aktivnosti. Stoga, kako bi svatko bio tijekom dana pravilno hidriran, preporuča se popiti 8 čaša vode na dan (oko dvije litre). Adekvatna hidracija je osobito važna za visokorizične skupine ljudi, poput starijih osoba, dijabetičara ili djece.

Izvor: University of Connecticut's Human Performance Laborator

Pošalji prijatelju na email

Komentari