Dehidracija

Datum objave: 01. 01. 2005.

Dehidracija je gubitak vode i važnih tjelesnih soli, primjerice, kalijevih (K+) i natrijevih (Na+) soli. Vitalni organi kao bubrezi, mozak i srce ne mogu funkcionirati bez određenog minimuma vode i soli.
Često se dehidracija objašnjava kao gubitak određenog postotka tjelesne mase. Znanstvenici definiraju dehidraciju kao gubitak tekućine veći od samo 1 % tjelesne mase. Voda se prvo gubi iz krvi u čijm sastavu je 90 % vode. Ukoliko se gubitak vode nastavi, stanice počinju gubiti svoj sadržaj. Dehidracija može postati pogubna kada je 9 - 12 % vaše tjelesne mase izgubljeno putem vode.
Dehdracija može imati nekoliko nepoželjnih utjecaja na organizam.
Voda igra važnu ulogu u svim tjelesnim funkcijama i nalazi se u svakoj živoj stanici, stoga nije ni čudo da tijelo u riziku kada je dehidrirano.

  • 1 % dehidracije, stimuliran je osjet žeđi, poremećena je regulacija topline tijekom tjelovježbe, otežane su tjelesne izvedbe

  • 2 % dehidracije, još lošija regulacija topline, pojačana žeđ, pogoršanje tjelesnih izvedbi

  • 3%, stanje se pogoršava

  • 4%, sposobnost tjelovježbe je smanjena za 20 - 30 %

  • kod 5 % javlja se glavobolja, osjećaj slabosti i nelagode

  • 6% dehidracije izaziva nekoliko poremećaja u termoregulaciji

  • kod 7 % dehidracije vrlo je vjerojatan kolaps, ukoliko se ne prestane s tjelesnom aktivnošću
  • Način na koji ćete izbjeći dehidraciju je konzumiranje otprilike 0,3 dl vode po kg tjelesne mase dnevno. Rasporedite unos vode tako da vodu unosite tijekom čitavog dana.
    Onoga trenutka kad ste osejtili žeđ, već ste dehidrirali!
    Napomena! Gore navedeni savjet za dnevni unos tekućine vrijedi za zdrave odrasle muškarce i žene te djecu čija tjelesna masa nije ispod 50 kg. Sportaši, trudnice, djeca i starije osobe, te osobe s određenim bolestima i stanjima zahtijevaju posebno isplaniran i kontroliran unos tekućine.

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari