Datum objave: 12. 04. 2007.

Nova istraživanja sugeriraju da osobe koje pate od gubitka umnih sposobnosti, nesanice i drugih poremećaja živčanog sustava možda jednostavno imaju deficit vitamina B12.

Naime, studija na starijim osobama je pokazala da se je 61% pacijenata koji su patili od smanjena umnih sposobnosti u potpunosti oporavila nakon suplementacije vitaminom B12. Preostalih 39% pacijenata nije se oporavilo zbog nepopravljivih oštećenja na mozgu koji su posljedica dugotrajnog nedijagnosticiranog deficita vitamina B12, navode autori studije.

Vitamin B12 se većinom nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, pa su vegetarijanci osobito rizična skupina za razvoj deficita. Budući da se deficit vitamina B12 često brka sa drugim stanjima preporučuje se osobama koje ne konzumiraju meso da adekvatni unos vitamina B12 osiguraju suplementima.

Dodatno, preporuča se osobama koje pate od nesanice da dnevno uzimaju 1.5 do 3 miligrama metilkobalamina (najaktivniji oblik vitamina B12) kako bi poboljšali kvalitetu sna i bili bolje volje.

Izvor: [url="http://www.foodconsumer.org"]Foodconsumer.org[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamini,

Komentari