Debljina vrlo rano oštećuje krvne žile

Datum objave: 09. 11. 2005.

Poremećena arterijska rastezljivost, marker rane arterijske bolesti, ima svoj početak u debljini tijekom djetinjstva, objavljeno je u časopisu Circulation..
Ova spoznaja naglašava važnost populacijskih strategija za reduciranje dječje debljine kombinacijom promjene u načinu prehrane i tjelesne aktivnosti. Istraživanje se temeljilo na proučavanju rastezljivosti brahijalne arterije koja je mjerena ultrazvukom u 471 djeteta. U svih ispitanika mjeren je i stupanj debljine, krvni tlak, lipidi u krvi natašte kao i razine inzulina.
Pokazalo se da što je veći stupanj debljine, to je manja rastezljivost arterije. Drugi čimbenici, negativno povezani s rastezljivosti arterije uključuju: inzulinsku rezistenciju, dijastolički tlak, CRP, ukupni kolesterol i broj prisutnih komponenti metaboličkog sindroma.
Također je pronađeno da negativna ovisnost između rastezljivosti arterije i omjera ukupni/LDL kolesterol ili dijastoličkog tlaka vrijedi za djecu između 9 i 11 godina. Za razliku od toga, povezanost između rastezljivosti i debljine ili inzulinske rezistencije vrijedila je samo za djecu između 13 i 15 godina.
"Rezultati studije upućuju na to da rastezljivost arterije može biti vrlo vrijedan marker za detekciju ranih kardiovaskularnih posljedica debljine koji se može iskoristiti u budućim studijama koje će proučavati učinke debljine i redukcije debljine u mladih ljudi", zaključak je studije.
Circulation 2005;112.
Izvor: [url="#"] PLIVAmed.net[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari