Datum objave: 02. 12. 2009.

Studija u kojoj je sudjelovalo 200 obrazovanih žena prosječne dobi 46 godina podijelila je ispitanice u 5 skupina na temelju njihovog stava prema hrani. Uspoređivanjem obujma struka i udjela masnog tkiva među skupinama znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata.

Naime, pokazalo se da skupina žena koje su okarakterizirane kao „opsjednute pravilnom prehranom“ i „kreativne kuharice“ (fokusirane na prehranu obitelji) imaju najmanje problema sa suvišnim kilogramima. S druge strane, žene koje su pripale skupininama „impulzivne prehrane“ te „vječito na dijeti zbog grižnje savjesti“ u pravilu vode bitku sa suvišnim kilogramima. Središnju poziciju po obujmu struka i udjelu masnog tkiva pripao je skupini „zaposlenih“ ispitanica koje zbog obaveza ne vode previše brige o prehrani.

Na temelju rezultata autori studije zaključuju da stav prema hrani i prehrani uvelike utječe na rizik od debljine.

Izvor: Health Education & Behavior

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari