Josip Rešetar

Datum objave: 31. 05. 2018.

Tjestenina s niskim glikemijskim indeksom ne samo da ne utječe na dobivanje viška kilograma već može unutar dobro izbalansirane prehrane rezultirati i gubitkom pokojeg kilograma, zaključak je nove meta-analize objavljene u časopisu BMJ Open.

Meta analiza koja je unutar 30 kontroliranih istraživanja obuhvatila preko 2000 ispitanika proučavala je kako zamjena ugljikohidrata visokog glikemijskog indeka (GI) s tjesteninom niskog glikemijskog indeksa utječe na tjelesnu težinu i sastav tijela.

Ispitanici su u prosjeku tjedno konzumirali 3,3 serviranja tjestenine umjesto ugljikohidrata visokog GI, pri čemu je jedno serviranje odgovaralo polovici šalice kuhane tjestenine. Važno je naglasiti da su ispitanici u istraživanjima osim tjestenine pretežno konzumirali i druge namirnice niskog glikemijskog indeksa.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika nakon dvanaestog tjedna došlo do gubitka pola kilograma čime je razbijen uvriježeni mit o tjestenini kao krivcu za višak kilograma.

Znanstvenici naglašavaju da je za konačan zaključak nužno provesti slična istraživanja s ostalim obrascima prehrane budući da su istraživanja uključena u meta analizu slijedila isključivo obrazac prehrane s namirnicama niskog glikemijskog indeksa.

Pošalji prijatelju na email

Komentari