Vitaminoteka

Datum objave: 31. 10. 2019.

Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 15 sudionika te je cilj bio pronaći načine poboljšanja unosa esencijalnih masnih kiselina među općom populacijom. 

Rezultati pokazuju kako dagnje predstavljaju održiv izvor omega-3 masnih kiselina te da uvođenje školjki u prehranu tijekom dvotjednog razdoblja može značajno poboljšati status omega-3 masnih kiselina.

Poznato je da omega-3 masne kiseline imaju niz zdravstvenih dobrobiti, međutim iako je preporučena konzumacija barem jedne porcije masne ribe tjedno, manje od 20% stanovništva to postiže, odnosno ne unosi potrebnu količinu ove esencijalne masne kiseline. 

U prvom istraživanju  koje je proučavalo utjecaj konzumacije školjaka na povećanje razine omega-3 masnih kiselina, uočeno je da sudionici konzumiraju morsku hranu tri puta tjedno tijekom 14 dana. Redovni uzorci krvi uzimani su i analizirani za mjerenje relativne koncentracije esencijalne omega-3 masne kiseline tijekom i nakon ispitivanja.

Istraživači vjeruju kako bi se ovi rezultati mogli pokazati značajnim za sportske nutricioniste koji rade s profesionalnim sportašima. Kako bi se izbjegao rizik od nenamjernog dopinga kroz kontaminirane dodatke prehrani, preporučuje se unos omega-3 masnih kiselina putem hrane. Znanstvenici zaključuju kako bi dagnje mogle pružiti dodatan izvor omega – 3 masnih kiselina.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega, Omega-3 m.k., školjke,

Komentari