Datum objave: 15. 01. 2008.

Konzumacija malih količina alkohola u kombinaciji s aktivnim stilom života ima pozitivan učinak na dugovječnost, tvrde danski znanstvenici.

Istraživanje čije je rezultate objavio European Heart Journal sugerira da osobama koje imaju aktivan stil života prijeti manji rizik za bolesti srca, te da je ovaj rizik dodatno smanjen kod osoba koje uz to konzumiraju umjerene količine alkohola.

Za potrebe studije je u razdoblju od 20 godina praćeno gotovo 12000 osoba.

Pokazalo se da fizički neaktivne osobe koje uopće ne piju alkohol imaju za 49% veće izglede da će umrijeti od bolesti srca nego osobe koje su fizički aktivne i umjereno piju alkoholna pića.

Gledajući osobe koje su bile fizički aktivne u jednakoj mjeri rizik za smrt od bolesti srca je bio za 30% manji kod ispitanika koji su umjereno konzumirali alkoholna pića.

Umjerenom konzumacijom alkohola se smatra tjedni unos između 1 i 14 jedinica alkohola.

Ranije studije su ukazale na mogućnost da umjereno pijenje alkohola dovodi do povišenja razine tzv. dobrog kolesterola (HDL) u krvi te smanjenja rizika za pojavu krvnih ugrušaka.

Istraživači iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Kopenhagenu upozoravaju kako pretjerana konzumacija alkohola poništava sve njegove eventualne pozitivne učinke.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari