Datum objave: 24. 08. 2011.

Jaja, namirnica koja se za doručak često konzumira, čest su subjekt kontroverze. Jesu li zdrava ili su kolesterolska zamka?

Znanstvenici smatraju da sva jaja nisu jednaka,a da to uvelike ovisi o prehrani kokoši nesilica. Istraživanje je pokazalo da kokoši hranjene hranom s visokim udjelom antioksidansa i niskim udjelom omega-6 masnih kiselina proizvode “zdravija” jaja. Konzumacijom takvih jaja, u ljudskom organizmu dolazi do smanjenja oksidativnih poremećaja, u usporedbi s konzumacijom jaja kokoši hranjenih dijetom s visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina.

Jaja koja sadrže više razine omega-6 masnih kiselina pojačavaju sklonost kolesterola da oksidira, te formira opasne naslage u arterijama.

Stručnjaci su dizajnirali posebnu vrstu hrane za kokoši, koja je bogata antioksidansima i siromašna omega-6 masnim kiselinama, i temeljena na pšenici, ječmu i sladu. Hranjene su kokoši čija su jaja bila testirana tako da su konzumirana u različitim količinama. Rezultati ukazuju da se sa “zdravijim” jajima mogu jesti i više od preporučena 2 jaja na dan, a i dalje imati normalnu razinu LDL oksidacije.

Problem je što proizvodnja “zdravijih” jaja još nije široko rasprostranjena,p a autori studije smatraju da bi potrošači trebali zahtjevati zdraviji tip proizvodnje, a proizvođači bi trebali imati bolju svijest o proizvodnji.

Izvor: American Friends of Tel Aviv Univesity

Pošalji prijatelju na email

Komentari