Datum objave: 05. 12. 2013.

Novija studija, objavljena u časopisu Plos One, nastojala je otkriti ukoliko pretile osobe na drugačiji način doživljavaju okuse. Kako bi se detektirala razina osjeta, studija je provedena na 50 miševa ispitujući razinu kalcija u stanicama. Naime, kada stanice prepoznaju pojedini okus, razine kalcija se u stanicama privremeno povećaju.

Zanimljivost studije je svakako činjenica da pretili miševi, u odnosu na miševe normalne tjelesne mase, slabije osjećaju slatki i gorki okus. Takvi rezultati upućuju na tezu da pretili, zbog smanjenog osjeta slatkoće ili gorčine, ujedno drugačije doživljavaju hranu. Također, okusni pupoljci su ključni u regulaciji apetita utječući ne samo na izbor hrane nego i na količinu hrane koju konzumiramo. Rezultati istraživanja nude potencijalno objašnjenje zašto se u pretilih osoba češće javlja neutaživa potreba za slatkim dok se takav poriv manje očituje u osoba s normalnom tjelesnom masom.

Iako studija ne objašnjava povezanost između okusnih osjetila, povećanog unosa hrane i pretilosti, doprinosi potencijalnom razvoju strategija koje će poticati zdravije prehrambene navike.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari