Datum objave: 20. 12. 2013.

Vrlo česti argument koji danas čujemo povezan uz „zdravu“ prehranu jest kako je takav način prehrane skup. Nastojeći utvrditi da li je stvarno tako američki znanstvenici, primjenom sistemske meta-analize, su analizirali rezultate 27 studija, iz perioda 2000. do 2011. godine. U obzir su uzete pojedinačne namirnice kao i „zdraviji“ i „nezdravi“ obrasci prehrane u 10 razvijenih zemalja.

Istraživanje je pokazalo kako je „zdravija“ prehrana odnosno prehrana bogatija povrćem, voćem, orašastim plodovima i ribom u prosjeku značajno skuplja od „nezdrave“ prehrane odlikovane visokim unosom mesa, mesnih prerađevina i rafiniranih žitarica. Nadalje, analizom podataka zaključeno je kako je „zdraviji“ način prehrane u prosjeku skuplji za 1,50$ (8,38kn) dnevno po osobi u odnosu na drugi obrazac prehrane. Ukoliko se troškovi razmatraju na godišnjoj razini riječ je o 3071,42 kn po osobi.

No, koliko zapravo vrijedi naše zdravlje? Mnoštvo studija povezuje voće, povrće, orašaste plodove kao i ribu s brojnim pozitivnim učincima po zdravlje. Uzimajući to u obzir, znanstvenici su upozorili na važnost razvoja javnozdravstvenih politika koje bi omogućile dostupnost i nižu cijenu „zdravijih“ namirnica kao i edukaciju o važnosti pravilne prehrane. Razvojem takve javnozdravstvene politike osiguralo bi se ne samo poboljšanje prehrambenih navika populacije zahvaljujući nižim cijenama, nego i smanjenje kroničnih bolesti, koje dugoročno, čine znatne financijske izdatke samoj državi.

Izvor: BMJ Open

Pošalji prijatelju na email

Komentari