Datum objave: 12. 01. 2012.

Pjevačica Amy Winehouse umrla je ovo ljeto u 27. godini zbog prekomjernog unosa alkohola i time ušla u klub poznatih glazbenika koji su izgubili život u toj dobi. Zbog smrti Amy, ali i Kurta Cobaina, Jima Morrisona, Jimi Hendrixa, Janis Joplin i nekih drugih glazbenika može se zaključiti kako postoji statistički skok umrlih glazbenika u 27. godini života.

Da li je to točno odlučili su provjeriti britanski znanstvenici. Skupili su podatke o 1046 glazbenika koji su u razdoblju između 1956. i 2007. godine imali barem jedan singl na broju jedan britanske glazbene ljestvice. Tijekom tog razdoblja 71 glazbenik je preminuo.

Statistička analiza je pokazala kako je rizik od smrti kod glazbenika u dvadesetim i tridesetim godinama bio dva do tri puta veći u usporedbi s ostalom populacijom. Međutim, očekivano najviše odstupanje u 27. godini ipak nije zabilježeno.

Studija je također zabilježila niz smrti glazbenika u dobi između 20 i 40 godina tijekom sedamdesetih i ranih osamdesetih, međutim u drugoj polovici osamdesetih godina nije zabilježena niti jedna jedina smrt. Autori smatraju kako moguće objašnjenje leži u činjenici da su otkriveni novi i bolji načini liječenja kod predoziranja drogama, kao i u činjenici da je pop glazba postala popularnija od hard rocka.

Pošalji prijatelju na email

Komentari