Ela Lučić

Datum objave: 06. 10. 2020.

Nedavno istraživanje otkrilo je kako uzimanje D-riboze u obliku dodatka prehrani umanjuje bol u mišićima nakon vježbanja u neutreniranih studenata.

D-riboza je monosaharid koji se prirodno nalazi u tjelesnim stanicama, posebno u mitohondrijima, te je neophodan u proizvodnji energije. U ovo su istraživanje znanstvenici uključili 21 neutreniranog studenta u dobi od oko 21 godine te su svi bili prosječne tjelesne visine i tjelesne mase. Cilj ispitivanja bio je utvrditi učinak uzimanja D-riboze u obliku dodatka prehrani na razvoj odgođene mišićne boli (DOMS, engl. Delayed Onset Muscle Soreness) uzrokovane izvedbom ekscentričnih vježbi. Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje 15 grama D-riboze u obliku dodatka prehrani ili placeba 1 sat prije vježbanja te 1, 12, 24 i 36 sati nakon vježbanja.

Prije početka studije, ispitanici nisu izvodili više od dvije serije vježbi u trajanju od maksimalno 30 minuta tjedno i nisu uzimali nikakve druge dodatke prehrani koji bi potencijalno mogli utjecati na sportsku izvedbu. Tijekom studije, ispitanicima je određeno trčanje na stazi u trajanju od pet minuta. Zatim su izveli 7 setova vježbi, a svaki set sastojao se od 20 „žabljih poskoka“ (čučanj u kombinaciji s malim skokom) s 90 sekundi odmora između setova. Svi su ispitanici završili dvije cjelovite serije vježbi u razmaku od dva tjedna.

Rezultati su pokazali kako je D-riboza značajno smanjila razvoj odgođene mišićne boli, što bi moglo biti od koristi osobama koje tek započinju s režimima vježbanja.

Znanstvenici smatraju kako uzimanje D-riboze kao dodatka prehrani može sigurno pomoći u ublažavanju DOMS-a izazvanog pliometrijskim vježbama u općoj populaciji. D-riboza smanjuje bol u mišićima, pospješuje oporavak oštećenja mišića te inhibira stvaranje lipidnih peroksida, zaključili su autori studije.

Izvor: International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari