Cvate ilegalna prodaja kavijara

Datum objave: 22. 12. 2005.

Ilegalna prodaja kavijara cvate bolje nego ikad i pokriva oko 90 % svjetskog tržišta, stoji u izvješću koji je objavilo francusko ministarstvo zaštite okoliša i nevladina organizacija Traffic..
Protuzakonita prodaja kavijara velika je prijetnja opstanku jesetre, ribe čiji se broj u posljednjih nekoliko desetljeća smanjio za 70%. U razdoblju od 2000. do 2005. na području 25 zemalja članica EU-a zaplijenjeno je 12 tona ilegalno uvezenog kavijara, navodi se u izvještaju.
Jesetre su od 1998. na popisu zaštićene riblje vrste. Najtraženija vrsta kavijara poznatog pod imenom beluga dobiva se od morune, najveće ribe iz porodice jesetri, koja živi u Kaspijskom jezeru i koja može živjeti stotinu godina, a neki primjerci teški su više od dvije tone.
Cijena i zarada koja se postigne ilegalnom prodajom može se usporediti sa zaradom od oko 100 milijardi dolara godišnje u sklopu legalne trgovine. Primjerice, u pariškim se trgovinama 125 grama najcjenjenijeg kavijara prodaje po cijeni od 200 do čak 900 eura.

Pošalji prijatelju na email

Komentari