Čuvari našega zdravlja

Datum objave: 01. 01. 2005.

Imunološki sustav je vrlo kompleksna mreža stanica, tvari, tkiva i organa. Sve komponente ovog vrlo preciznog sustava djeluju zajedno u cilju zaštite organizma od infekcija i bolesti.
Njegova uloga je u prepoznavanju stranih i potencijalno štetnih tvari za naš organizam te njihovom pravovremenom neutraliziranju ili uništavanju.
Drugim riječima, imunološki sustav je glavna obrambena snaga organizma koja ga štiti od virusa, bakterija, infekcija, utjecaja štetnih tvari i razvoja bolesti.
Danas se zna da je funkcija imunološkog sustava ovisna o prehrani te da postoji snažna veza između zdrave i kvalitetne prehrane te prevencije nekih bolesti.
Neadekvatan unos vitamina i minerala često je povezan s oslabljenom funkcijom imunološkog sustava, učestalim prehladama, infekcijama i bolestima.
Smatra se da smanjen unos jednog ili više vitamina i minerala čak i kada je unos ostalih prehrambenih sastojaka posve uredan umanjuje sposobnost organizma da se bori protiv infekcija te povećava rizik od razvoja brojnih bolesti i poremećaja.
Od iznimne važnosti su: vitamin A i beta karoten, vitamin E, vitamin C, vitamini B kompleksa, osobito folna kiselina, B6 i pantotenska kiselina, bakar, željezo, magnezij, selen, cink.
- Vitamin C - jedan od najboljih načina prirodnog stimuliranja imunološkog odgovora, pokazuje antivirusno i antibakterijsko djelovanje, pojačava djelovanje bijelih krvnih stanica te skraćuje vrijeme trajanja infekcija.
- Vitamin A i beta karoten - značajna antivirusna aktivnost, važni za zdravu kožu i sluznice dišnog, probavnog i mokraćnog sustava koje predstavljaju prvu barijeru mikroorganizmima i pokazuju značajnu antivirusnu aktivnost.
- Vitamini B kompleksa - utječu na kvalitetu i količinu antitijela te produkciju bijelih krvnih stanica.
- Nedostatak željeza jedan je od učestalih razloga oslabljenog imunološkog odgovora kod velikog broja ljudi, a njegov nedostatak dovodi do smanjenja broja i oslabljene funkcije bijelih krvnih stanica.
Prema rezultatima znanstvenih studija smatra se da cink ima višestruku ulogu u jačanju imuniteta, potiče destrukciju mikroorganizama, djeluje sinergistički s vitaminom A, inhibira rast nekih virusa kao npr. virusa prehlade i herpes simplex virusa.
Da bi se ojačale obrambene snage našeg organizma i pomogla funkcija imunološkog sustava nužan je cjeloviti i sveobuhvatni pristup koji uključuje zdrav način života, dovoljno sna, izbjegavanje stresa, rekreaciju, redovite obroke, kvalitetne namirnice i ne zaboravimo vitamine i minerale.
Ako su Vam potrebni dodaci vitamina i minerala svakako odaberite proizvode renomirane marke i garantirane kvalitete.

Ako želite maksimalno zaštititi svoj organizam, ojačati imunološki odgovor te mobilizirati obrambene snage organizma u Vitaminskom savjetovalištu Natural Wealtha preporučuju Vam slijedeću kombinaciju:
ABC Plus kao multivitaminsko-multimineralni dodatak prehrani koji sadrži široki spektar vitamina i minerala, uključujući beta karoten, vitamin C, vitamine B kompleksa, cink, željezo te brojne druge iznimno značajne za jačanje obrambenih funkcija organizma, uz
Vitamin C 500 s vremenskim otpuštanjem kao najjači prirodni stimulator imunološkog odgovora.
Dubravka Budi-Hrastić, mr.ph.

Pošalji prijatelju na email

Komentari