Datum objave: 30. 10. 2009.

Molekula u sastojku popularnog začina curryja može ubijati stanice raka jednjaka u laboratoriju, objavili su znanstvenici i predložili da se to otkriće iskoristi u istraživanju liječenja raka.

U Centru za istraživanje raka u Corku (Irska) znanstvenici su tretirali stanice raka tvari zvanom kurkumin, koja se nalazi u popularnome indijskom začinu i zaslužna je za njegovu posebnu žutu boju.

Ustanovili su da je u roku od 24 sata kurkumin usmrtio stanice raka, navodi se u studiji objavljenoj u British Journal of Cancer.

Prethodna istraživanja ukazivala su da kurkumin može smanjiti tumore i da ljudi koji jedu dosta curryja mogu biti manje izloženi toj bolesti, iako kurkumin brzo gubi svoja antikarcinogena svojstva kada se probavi.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari