Datum objave: 07. 10. 2009.

Krenuvši otprilike od 2003. godine, popularnost polifenola resveratrola poprimila je svjetske razmjere. Proveden je ogroman broj studija, a kao ispitanici su sudjelovale razne vrste – od kvasaca i člankonožaca, preko riba i miševa, pa sve do primata. Rezultati su gotovo uvijek bili spektakularni, pa su tako resveratrolu kontinuirano dodjeljivani mnogostruki pozitivni učinci – antikancerogeni, protuupalni, anti-demencijski, kardioprotektivni, energetski te anti-dijabetski, a neko se vrijeme taj flavonoid - zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima - smatrao i «eliksirom mladosti».

U znanstvenim se krugovima u međuvremenu stvorila struja skeptika koji ističu kako nije provedeno dovoljno humanih studija koje bi dokazale neškodljivost i učinkovitost na ljudski organizam. No, proizvođači suplemenata resveratrola trude se, međutim, srezati sumnje što prije pa ih je nekoliko najavilo objavu rezultata humanih studija početkom prosinca ove godine.

Do tada, ravnajući se po životinjskim modelima, a prevedeno u ljudske potrebe, dnevna bi doza resveratrola potrebna za postizanje željenih učinakam trebala iznositi između 30 i 150 miligrama. S obzirom da resveratrol može djelovati kao kelirajući agens za bakar (veže ga za sebe i onemogućuje njegovu apsorpciju i iskorištenje), nije preporučljivo prekoračiti zadane doze.

Izvor: NutraIngredients.com

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari