Datum objave: 09. 07. 2013.

Epidemija pretilosti predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Kako bi se borili protiv prekomjerne tjelesne mase, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske uvodi nove javnozdravstvene mjere kako bi smanjili stopu pretilih osoba.

Naime, odsada će se hrana označavati po uzoru na semafor na način da će proizvodi imati 4 točke koje će predstavljati masti, zasićene masti, sol i šećer. Ukoliko će sadržaj nekog od ta 4 nutrijenta biti visok točka će biti crvene boje. Žuta točka ukazivat će na umjeren sadržaj, a zelena na nizak sadržaj nepoželjnih nutrijenata. Prema sustavu semafora poželjno je odabirati hranu sa što više zelenih i žutih točaka te minimalno crvenih oznaka. Također, na pakiranjima hrane nalazit će se količine masti, zasićenih masti, šećera i soli te postotak od preporučenog dnevnog unosa. Novi način označavanja pomoći će potrošačima da na jednostavniji način razabiru zdravije namirnice od onih bogatim mastima, jednostavnim šećerima i soli te time povećati svjest o kalorijski visokim, a nutritivno slabim namirnicama koje doprinose epidemiji pretilosti.

Nedostatak ovakvog označavanja je što 40% namirnica neće biti označeno na spomenuti način te što će određene namirnice važne za normalno funkcioniranje organizama također biti označene crvenom bojom poput sira, mlijeka i mliječnih proizvoda te masnijih vrsta ribe zbog većeg količine masti u namirnicama.

Također, istaknuto je da kako bi se borili protiv pretilosti nužno uvesti porez na „nezdrave“ namirnice, smanjiti reklame takvih namirnica koje su usmjerene na populaciju mladih te osigurati da su nutritivno važne namirnice sigurne te dostupne svima.

Pošalji prijatelju na email

Komentari