Datum objave: 13. 01. 2015.

Konačni produkti glikacije (AGE-produkti) raznolika su skupina spojeva koja se, prije svega, nalazi u hrani obrađenoj na visokim temperaturama te čiji se visoki unos povezuje s inzulinskom rezistencijom, oksidativnim stresom te kroničnom upalom kod osoba s dijabetesom. Karboksimetil lizin jedan je od najproučavanijih AGE-produkata, a budući da se u većoj količini nalazi u crvenom mesu, čiji se učestali unos povezuje s karcinomom gušterače, u novom istraživanju je učinjen korak dalje te je ispitana potencijalna uloga ovog spoja u razvoju karcinoma gušterače.

U istraživanju su korišteni podaci o prehrambenim navikama 528 251 ispitanika jednog opsežnog američkog istraživanja u kojem je bilježena i pojavnost karcinoma gušterače tijekom deset godina praćenja.

Usporedbom učestalosti pojave karcinoma gušterače među ispitanicima s najnižim i najvišim unosom karboksimetil lizina, primijećeno je da su muški ispitanici s najvišim unosom imali 43 % veći rizik od razvoja proučavanog karcinoma. Kod žena, s druge strane, ova povezanost nije primijećena.

Autori su zaključili da je visoki unos karboksimetil lizina povezan s umjerenim povećanjem rizika od karcinoma gušterače kod muškaraca te su nadodali da ova povezanost djelomično objašnjava već prije utvrđenu vezu unosa crvenog mesa i karcinoma gušterače.

Izvor: American Society for Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti,

Komentari