Datum objave: 13. 12. 2010.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Toxicology, konzumacija (tamno)crvenog bobičastog voća može smanjiti rizik za razvoj različitih degenerativnih bolesti uključujući Alzhaimerovu i Parkinsonovu bolesti te multiplu sklerozu.

U istraživanju je pokazano kako je za većinu bolesti koje imaju za posljedicu slabljenje tjelesnih funkcija djelomično odgovorno slabo vezano željezo. Slabo vezano željezo uzrokuje nastanak toksina - hidroksil radikala, koji uzrokuju različite degenerativne bolesti na različitim dijelovima tijela. Kako bi se organizam zaštitio od opasnog slabo vezanog željeza važno je unositi nutrijente, kelatore, koji najbolje vežu to željezo. Obojeno voće i povrće , kao i zeleni čaj, izvaredan su izvor kelatora, no najbolju sposobnost uspiješnog vezivanja željeza pokazalo je (tamno)crveno bobičasto voće.

Ovo istraživanje je prvo istraživanje koje je pokazalo vezu između velikog broja različitih bolesti i prisutnosti “krivog” oblika željeza, a nudi potencijalno rješenje kako spriječiti ili barem usporiti razvoj tih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari