1 kg očišćenih repova od škampa i kozica
1 kg riže za rižot
20 dag šalše od pomidora ili umaka od rajčice
10 dag tvrdog sira u komadićima
10 dag tvrdoga gratanog sira, najbolje parmezana
1 l ribljeg temeljca
1 žlica maslaca
1 dl maslinova ulja
sol i papar
Na maslinovu ulju u tavi propirjajte repove škampa i kozica, dodajte im malo šalše od pomidora pa ubacite rižu. Pirjajte dok ne ostakli, a onda podlijte ribljim temeljcem i s malo bijelog vina da pokrije rižu. Posolite, popaprite, ubacite tvrdog sira rezanog na kocke i kad riža pusti sluz i postane na zub, još dobro promiješajte s malo maslaca i ulja dok ne dobijete rižot koji je dovoljno kremast i likvidan da mu se površina doima poput valova na moru. Služite s ribanim sirom.
Ostale odabrane recepte knjige Kuharski kanconijer 2 -gurmanska sjećanja Mediterana možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharski kanconijer 2" target=_self> [u] kliknete ovdje [/u] [/url].
Izdavač: [url="#"] [u]Profil International[/u][/url], Zagreb 2004