Sastojak crvenog luka koji spada u skupinu antioksidansa flavonoida može spriječiti kroničnu upalu i posljedičnu aterosklerozu, kažu britanski znanstvenici.
Riječ je o spoju kvercetinu koji je prisutan i u čaju, jabukama te crnom vinu.
Rezultati studije provedene na Institute of Food Research su objavljeni u stručnom časopisu Atherosclerosis.
Pokazalo se da spojevi nastali razlaganjem kvercetina u organizmu mogu spriječiti pojavu kroničnih upalnih procesa koji pridonose stvaranju naslaga na stijenkama krvnih žila.
U ranijim je studijama utvrđeno da se kvercetin u crijevima i jetri vrlo brzo metabolizira te da ga uopće nema u krvi.
Testiranja britanskih znanstvenika sugeriraju da konzumacija 100 do 200 grama crvenog luka može imati značajan utjecaj na smanjenje upalnih procesa koji mogu dovesti do bolesti srca i moždanog udara.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]