Crveni luk nudi puno više od lošeg zadaha

Datum objave: 25. 10. 2004.

Jak zadah po luku zasigurno neće obogatiti Vaš društveni život, no konzumacija luka obogatit će Vaš organizam snažnim antioksidansima.. I, kako izvještavaju američi istraživači, što je luk jači, i zadah nepodnošljiviji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima.
Već duže vrijeme poznato je da luk ima određena antikarcinogena svojstva, sada je pokazano da različite vrste luka sadrže različitu količinu protektivnih komponenata.

Ispitivani su ekstrakti 10 vrsta oguljenog, svježeg crvenog luka te je pokazano da one vrste luke koje imaju najjači okus imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebice karcinogenih.
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2004.

Pošalji prijatelju na email

Komentari