Crveni grejp povoljno utječe na trigliceride
Crveni grejp u usporedbi s žutim ima više bioaktvinih komponenti i izraženiji antioksidativni potencijal, pokazuju mjerenja prikazana u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry ..
Isto istraživanje je uključilo i 57 pacijenata s dijagnozom hiperlipidemije koji su podijeljeni u tri skupine: prva i druga skupina su kroz mjesec dana svakodnevno dobivali po jedan crveni odnosno žuti grejp podjednake veličine; treća skupina je bila kontrolna.
Svim ispitanicima je na početku i na kraju studije provjeren profil lipida u krvnom serumu te antioksidativna aktivnost seruma. Rezultati su pokazali da grejp, a crveni grejp izraženije, povoljno utječe na razinu lipida u serumu te na antioksidativni potencijal.
Autori ovog istraživanja preporučuju pacijentima s hiperlipidemijom, posebno onim s hipertrigliceridemijom koji pate od koronarne ateroskleroze da stave crveni grejp na popis redovno konzumiranih namirnica.