Crtice o voćnim sokovima

Datum objave: 01. 01. 2005.

Crtice o voćnim sokovima..
Osnovne katergorije voćnih sokova.

  • Čisti voćni sok predstavlja 100%-tni prirodni negazirani voćni sok. Ne sadrži nikakva bojila ni druge aditive

  • Nektar nije 100%-tni voćni sok, ali mora sadržavati više od 20 % čistog voćnog soka, ovisno o vrsti voća iz kojeg se proizvodi; najčešće nektar sadrži 20 - 50 % voćnog soka. Nektar se prvenstveno proizvodi od onih vrsta voća koje sadržavaju posebno velike, ili posebno male količina voćne kiseline ili velike količine mesa, a po prirodi su visoko aromatične. Nektar se primjerice proizvodi od trešanja, jabuka, ananasa, banana...Nektar ne sadrži niti bojila niti aditive.

  • Voćni napici moraju sadržavati minimalno 6 % voćnog soka
  • Količina i gustoća nutrijenata, odnosno sadržaj nutrijenata u soku ovisi o voću iz kojega je sok proizveden, kao i o metodi proizvodnje soka.
    Svježi sokovi su izvrstan suplement u prehrani. Kvaliteta prirodnih sokova očituje se bogatstvu nutrijenata koji su u sokovima prisutni u svome prirodnom obliku, a koji sinergistički djeluju na poboljšanje kvalitete života.
    Zaslađivači u komercijalnim voćnim sokovima.
    Aspartam
    Aspartam se sastoji od dvije aminokiseline, fenilalanina i asparaginske kiseline. Odličan je zaslađivač, 200 puta slađi od šećera koji ne ostavlja nikakav okus u ustima poslije konzumacije. Nije stabilan pri visokim temperaturama.
    Aspartam je odobren od strane FDA (Food And Drug Administration), siguran je za široku potrošnju, mogu ga koristiti i dijabetičari i trudnice.
    Napomena:Jer sadrži fenilalanin, ne smiju ga koristiti osobe koje boluju od fenilketonrije.
    ADI (dnevni prihvatljivi unos) za aspartam iznosi 50 mg/kg tjelesne mase.
    Acesulfam K

    Acesulfam-K je 200 puta slađi od šećera. Stabilan je pri sobnoj temperaturi i ne rastvara se kuhanjem. Koristi se u industriji pića, slatkiša, smrznutih slastica...
    Acetsulfam K je odobren od strane FDA, a mogu ga koristiti svi segmenti populacije.
    ADI za acesulfam K iznosi 15 mg/kg tjelesne mase.
    Saharin
    Saharin je 300 do 500 puta slađi od konzumnog šećera. Pogodan je za kuhanje i pečenje, vrlo je stabilan. U potunosti se apsorbira, ali se nepromijenjen izlučuje iz organizma putem mokrače. Saharin se koristi kao zaslađivač u tableticama, u industiji gaziranih i negaziranih pića te prirodnih sokova, kao zaslačivač u žvakačim gumama, mliječnim proizvodima, pudinzima...
    Saharin je odobren od strane FDA, a njegova uporaba rasprostranjena je širom svijeta.
    ADI za saharin iznosi 15 mg /kg tjelesne mase.
    Ciklamat
    Ciklamat je sladi od konzumnog šećera 30 puta, stabilan je pri visokim temperaturana, a sinergisticki djeluje sa ostalim zaslađivačima. Iako nije odobren od strane FDA, ciklamat se upotrebljava u Kanadi i u preko 50 europskih zemalja.
    ADI (dnevni prihvatljivi unos) za ciklamat iznosi 7 mg /kg tjelesne mase.

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari