Datum objave: 27. 10. 2009.

Da bismo trebali češće posezati za bobičastim voćem i crnim grožđem, potvrđuju i znanstvenici s japanskih i koreanskih sveučilišta.

U zajedničkoj su studiji, nedavno provedenoj na životinjskim modelima primjenjivim i na ljude ,otkrili kako oligomerni proantocijanidi poboljšavaju pamćenje i sprečavaju gubitak kognitivnih sposobnosti u procesu starenja. Oligomerni proantocijanidi spadaju u skupinu bioflavonoida – jakih prirodnih antioksidansa koji čuvaju stanične strukture, poboljšavaju cirkulaciju, štite kolagen i vezivno tkivo te sprječavaju prekomjerno uništavanje stanica kisikovim radikalima. Tim su spojevima naročito bogate borovnice, kupine bobičasto voće i crno grožđe.

Dokazan je njihov blagotvorni učinak na kognitivnu funkciju, prostorno snalaženje i prepoznavanje, a sve putem protektivnog učinka na živčane stanice, živčana vlakna i živčane sinapse u središnjem živčanom sustavu.

Izvor: British Journal of Nutrition, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari