Datum objave: 09. 05. 2012.

Nalazi istraživača s Harvarda sugeriraju kako sastojak crnog vina može aktivirati specifičan gen povezan sa starenjem te tako usporiti ovaj proces.

Eksperimenti provedeni na miševima su pokazali kako resveratrol iz crnog vina uz pomoć gena SIRT1 pozitivno utječe na funkciju mitohondrija te tako povećava količinu energije u stanicama.

Posljedica je produženi životni vijek stanica, tj. efekt sličan onom koji se postiže zdravom prehranom i tjelovježbom, pojašnjavaju istraživači.

Ranije studije su već pokazale kako resveratrol može zaštititi od bolesti povezanih sa starenjem, primjerice dijabetesa tipa 2.

Umjerena konzumacija crnog vina je povezivana s manjim rizikom za bolesti srca i neke oblike karcinoma.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vino,

Komentari