Datum objave: 10. 10. 2008.

Muškarci koji konzumiraju umjerene količine crnog vina imaju manje izglede da će oboljeti od raka pluća, tvrde američki znanstvenici.

Istraživači u stručnom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention napominju kako je zaštitni učinak crnog vina uočen i kod pušača.

Po njihovom mišljenju, ovakve rezultate je moguće objasniti djelovanjem antioksidansa prisutnih u vinu.

U studiji je sudjelovalo 84170 ispitanika.

Pokazalo se kako, u prosjeku, svaka popijena čaša crnog vina mjesečno rizik za rak pluća smanjuje za oko 2%.

Sveukupno je najveće smanjenje rizika uočeno kod pušača koji su svakodnevno pili jednu do dvije čaše crnog vina - kod njih su izgledi obolijevanja od raka pluća bili 60% manji nego kod pušača koji uopće nisu pili crno vino.

Znanstvenici napominju kako konzumacija bijelog vina, piva ili žestokih alkoholnih pića nije imala zaštitni učinak.

PLIVAzdravlje

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vino,

Komentari