Muškarci koji konzumiraju umjerene količine crnog vina imaju manje izglede da će oboljeti od raka pluća, tvrde američki znanstvenici.
Istraživači u stručnom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention napominju kako je zaštitni učinak crnog vina uočen i kod pušača.
Po njihovom mišljenju, ovakve rezultate je moguće objasniti djelovanjem antioksidansa prisutnih u vinu.
U studiji je sudjelovalo 84170 ispitanika.
Pokazalo se kako, u prosjeku, svaka popijena čaša crnog vina mjesečno rizik za rak pluća smanjuje za oko 2%.
Sveukupno je najveće smanjenje rizika uočeno kod pušača koji su svakodnevno pili jednu do dvije čaše crnog vina - kod njih su izgledi obolijevanja od raka pluća bili 60% manji nego kod pušača koji uopće nisu pili crno vino.
Znanstvenici napominju kako konzumacija bijelog vina, piva ili žestokih alkoholnih pića nije imala zaštitni učinak.
PLIVAzdravlje