Datum objave: 29. 08. 2012.

Na nedavno održanom 244. Nacionalnom sastanku američkog kemijskog društva znanstvenici su izvijestili da resveratrol, sastojak koji se nalazi u crnom vinu, može pomoći poboljšati pokretljivost i spriječiti padove kod starijih osoba.

Istraživači naglašavaju kako padovi postaju češći sa starenjem te uz vodeći uzrok smrti povezanih sa ozljedama kod osoba iznad 65 godina. Ovaj problem sa pokretljivošću posebno je izražen kod osoba sa Parkinsonovom bolešću te ostalim neurološkim poremećajima. No, dok za osobe sa spomenutim bolestima postoje lijekovi koji smanjuju učestalost padova, za zdrave starije osobe sličnih pripravaka nema.

Kako bi ispitali utjecaj resveratrola na ravnotežu i pokretljivost miševa, istraživači su osam tjedana mlade i stare miševe hranili namirnicama koje su sadržavale resveratrol. Periodički su testirali njihovu sposobnost orijentacije i održavanja ravnoteže te brojali svaki pogrešan korak koji su miševi učinili. U početku su stariji miševi imali više problema sa savladavanjem prepreka, no nakon četiri tjedna su radili značajno manje pogrešnih koraka.

Iako su rezultati vrlo ohrabrujući, autorica studije ističe kako resveratrol ima i određene nedostatke. Primjerice, slabo se apsorbira u tijelu. Štoviše, autorica je izračunala kako bi osoba od otprilike 70 kg, trebala popiti gotovo 700 čaša od 1 dcl crnog vina dnevno kako bi apsorbirala dovoljno resveratrola koji bi mogao polučiti kakvo-takvo zaštitno djelovanje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari