Datum objave: 13. 06. 2010.

Znanstvenici znaju zašto polifenoli iz crnog vina i zelenog čaja inhibiraju rast stanica karcinoma, a novo otkriće objavljeno u časopisu FASEB Journal objašnjava i na koji način.

In vitro istraživanjima otkriveno je kako antioksidansi kombiniranim učinkom remete važne stanične signale inhibirajući rad enzima koji je nužan za rast karcinoma prostate. U istraživanju je ispitano djelovanje različitih koncentracija antioksidansa polifenola iz zelenog čaja i crnog vina: 75 µg EGCG, 40 µg resveratrola zatim 70 µg polifenona B i 30 µg vineatrola u kombinaciji.

Autori studije su dodali kako zeleni čaj i crno vino u kombinaciji imaju snažan učinak te, ukoliko se konzumiraju umjereno, imaju vrlo povoljan učinak na zdravlje.

Ovo je otkriće od velike važnosti jer bi moglo dovesti do razvitka novih lijekova koji bi zaustavili ili usporili progresiju karcinoma ili bi potpomogli djelovanje terapija koje se trenutno koriste.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, karcinom,

Komentari