Vitaminoteka

Datum objave: 21. 12. 2010.

Novo istraživanje znanstvenika iz New Yorka otkrilo je kako polifenoli iz crnog vina i brusnica sprječavaju nastanak karijesa i plaka na zubima.

U našim ustima obitava bakterija Streptococcus mutans koja razgrađuje šećer iz hrane i pritom proizvodi ljepljive molekule zvane glukani. Ti glukani omogućuju bakterijama da se lakše zalijepe za naše zube i oštećuju ih. Osim toga, Streptococcus mutans proizvodi i kiselinu koja nagriza zubnu caklinu što dovodi do nastanka karijesa.

Znanstvenici su otkrili kako polifenoli imaju sposobnost onemogućiti bakteriji Streptococcus mutans da proizvodi glukane i na taj se način štetne bakterije ne uspijevaju zalijepiti za zube.

No sama konzumacija brusnica ili crnog vina nije učinkovit način zaštite zubi zbog toga što brusnice sadrže šećer dok crno vino ostavlja mrlje na zubima. Umjesto toga, znanstvenici se nadaju da će uspjeti dodati polifenole u proizvode za oralnu higijenu poput zubne paste, vodice za ispiranje usta ili žvakaće gume.

Izvor: University of Rochester Medical Center, New York

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vino, zubi,

Komentari