Datum objave: 20. 02. 2015.

Prema novom istraživanju na miševima, konzumacija tamnog grožđa ili soka, odnosno, vina pripravljenog od njega, može pomoći u borbi protiv pretilosti i s njom povezanih metaboličkih poremećaja, poput masne jetre.

Miševi u istraživanju bili su hranjeni hranom s visokim udjelom masti, a uz to, jedna skupina je dobivala i pripravak od posebne američke vrste tamnog grožđa – Vitis rotundifolia.

Tijekom desetotjedne visokomasne ishrane, miševi su razvili masnu jetru te su počeli pokazivati simptome dijabetesa. Međutim, ona skupina koja je dobivala pripravak od crnog grožđa, pokazala je manje nakupljanje masnoća u jetri te nižu razinu šećera u krvi.

Primijećeno je i da je pripravak utjecao na povećanje aktivnosti dvaju specifičnih proteina – PPAR-alfa i PPAR-gama, koji u stanicama potiču metabolizam masti i šećera.

Glavnim aktivnim sastojkom ispitivanog pripravka pokazala se elagična kiselina, koju sadrže i kupine, maline te nar.

Ekvivalent dozi pripravka od crnog grožđa korištenoj u istraživanju, bila bi 1,5 šalica svježih bobica grožđa dnevno.

Izvor: The Journal of Nutritional Biochemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari