Ela Lučić

Datum objave: 24. 06. 2020.

Podaci iz objavljenih kliničkih studija pokazali su kako novozelandski crni ribiz može poboljšati sportsku izvedbu za 0,45%, što je usporedivo s ostalim poznatim ergogenim sredstvima poput kofeina, čiji ergogeni učinak iznosi otprilike 0,4%. 

Novozelandski crni ribiz posreduje u malom, značajnom poboljšanju sportske izvedbe, posebno kada se uzima tijekom 7 dana u dozi od 105 do 210 mg antocijana, s konačnom dozom uzetom 1-2 sata prije vježbanja, tvrde znanstvenici. Primijetili su kako je novozelandski crni ribiz u studijama najčešće korišten u obliku kapsula. 

Znanstvenici su u sustavni pregledni rad uključili ukupno 16 nasumičnih ispitivanja na ljudima, kontroliranih placebom, u kojima je ispitivan učinak novozelandskog crnog ribiza na sportsku izvedbu. 

Analizom podataka znanstvenici su otkrili kako je konzumacija novozelandskog crnog ribiza bila povezana s poboljšanjem sportske izvedbe za 0,45%. 

Također su uočili kako se učinkovita doza ukupnih antocijana crnog ribiza uzetih prije vježbanja kretala od 105 do 210 mg. Rezultati meta analize pokazali su značajno poboljšanje izvedbe, što se kvantitativno smatra malim, značajnim poboljšanjem.

Komentirajući potencijalne mehanizme djelovanja, znanstvenici su naveli kako oni tek trebaju biti potpuno razjašnjeni, ali dobrobiti novozelandskog crnog ribiza mogu biti povezane s promjenama kardiovaskularnih parametara poput vazodilatacije i povećanja perifernog protoka krvi. 

Međutim, potrebno je provesti ispitivanja s duljim razdobljem unosa koji bi mogao rezultirati promjenama u staničnoj signalizaciji i adaptaciji mitohondrija. Autori studije zaključuju da, iako su dokazi izravnog učinka novozelandskog crnog ribiza na sportsku izvedbu jasni, mehanizam nije. Uspjeli su identificirati mali broj studija kojima su ispitani oksidativni, kognitivni i štetni ishodi, a poznate štetne nuspojave nisu zabilježene.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari