Datum objave: 09. 07. 2010.

Kao i zeleni čaj, i crni je čaj vrlo djelotvoran u sprečavanju gomilanja suvišnih kilograma, u reduciranju tjelesne masti te zaštiti od nastanka masne jetre, tvrdi novo japansko istraživanje.

Posljednjih godina vrtoglavo je proslavljen zeleni čaj, zahvaljujući svojim fenolnim komponentama koje su pokazale mnogostruke zdravstvene koristi poput redukcije masnoća u krvi, prevencije pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, antikarcinogenog djelovanja, antiseptičkih svojstava te prevencije demencije.

Sadržaj polifenola u zelenom čaju iznosi 30-40%, dok je u crnom čaju taj postotak znatno manji - svega 3-10%. Međutim crni čaj sadrži polimerizirane fenolne spojeve poput teaflavina i tearubigina koji su se u spomenutoj studiji pokazali učinkovitima u snižavanju razine triglicerida u krvi, smanjenju masnih naslaga te prevenciji pretilosti.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari