Datum objave: 17. 09. 2012.

Nova studija provedena na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini otkrila je neke crijevne mikroorganizme koji mogu pojačati apsorpciju prehrambenih masti te tako omogućiti organizmu da iz hrane „izvuče“ još više kalorija.

Studija je provedena na vrsti riba koje su prozirne dok su mlade. Hraneći ribe masnim kiselinama koje su označene florescentnim pigmentom, istraživači su bili u mogućnosti direktno promatrati apsorpciju i transport masnih kiselina u prisutnosti ili odsutstvu crijevnih mikroorganizama.

Istraživači su upozorili na jednu grupu bakterija - Firmicutes – za koju su utvrdili da povećavaju apsorpciju masti. Također su otkrili da je na prisustvo navedenih bakterija utjecala vrsta prehrane: ribe koje su konzumirale normalnu prehranu imale su više bakterija u odnosu na ribe koje su odbijale hranu nekoliko dana. Ostale studije dovele su u vezu višu prisutnost spomenutih bakterija sa pretilosti kod ljudi.

Autori naglašavaju kako njihovo istraživanje ukazuje na to da crijevni mikroorganizmi mogu povećati sposobnost domaćina da iz hrane iskoristi još više kalorija i to na način da stimuliraju apsorpciju masti. Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Host & Microbe.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kalorije,

Komentari