Vitaminoteka

Datum objave: 27. 10. 2015.

Novo istraživanje teksaških znanstvenika pokazalo je da se crijevna mikroflora djece znatno razlikuje od one odraslih, što je vrlo korisno saznanje koje može pomoći u razvoju učinkovitijih probiotika za djecu.

Iako crijevna mikroflora djece, naravno, dijeli i neke sličnosti s onom odraslih, u istraživanju koje je obuhvatilo 37 zdrave djece dobi 7-12 godina, s ovim životnim razdobljem povezana je veća zastupljenost bakterija rodova Bifidobacterium i Faecalibacterium te porodice Lachnospiraceae.

Uz razlike u sastavu, kod djece su primijećene i razlike u aktivnosti crijevne mikroflore. Konkretnije, primijećeno je više gena uključenih u sintezu folata (tzv. vitamina B9), ali i metabolizam aminokiselina koje služe kao supstrati za proizvodnju biogenih amina i neurotransmitera – ključnih signalnih molekula u tzv. osovini crijeva-mozak.

Budući da se smatra da je uravnotežena mikroflora u djetinjstvu ključna za prevenciju bolesti u kasnijem životu, ovakva istraživanja su vrlo bitna kako bi se odredile osnovne karakteristike pedijatrijske crijevne mikroflore. Čini se da tijekom djetinjstva mikroflora pokazuje jedinstvene karakteristike te se razlikuje od one koja se primjećuje tijekom vrlo ranog života, kada je imunološki sustav još nerazvijen, odnosno od one u odrasloj dobi, kada imunološki sustav postiže punu zrelost.

Izvor: Microbiome

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici, Zdravlje djece,

Komentari