Datum objave: 02. 12. 2015.

Prema novom švedskom istraživanju, odgovor na pitanje zašto „liječenje hranom“ kod nekih pojedinaca prođe uspješno, a kod drugih ne, leži u razlikama u sastavu crijevne mikroflore. Naime, u navedenom istraživanju stručnjaci su primijetili da su ispitanici kojima je kruh obogaćen ječmom bolje utjecao na kontrolu razine šećera u krvi, imali i drugačiji sastav crijevne mikroflore.

Istraživanje je bilo provedeno na 39 ispitanika koji su tijekom tri dana trebali jesti kruh s cjelovitim zrnima ječma, a učinak ovog kruha uspoređen je s učinkom trodnevne konzumacije bijelog kruha, na istom uzorku ispitanika.

Rezultati su pokazali da je kruh s ječmom utjecao na poboljšanje razine šećera u krvi, no samo kod nekih pojedinaca. Daljnje istraživanje pokazalo je da su ovi pojedinci imali veću zastupljenost bakterija roda Prevotella u crijevnoj mikroflori, a ovaj rod je inače povezan s visokim unosom prehrambenih vlakana.

Dodatno, prijenosom crijevne mikroflore ispitanika kod kojih je ječmeni kruh pokazao povoljan učinak, u tzv. germ-free miševe, koji imaju vrlo prijemčiv probavni sustav, zamijećeno je da je crijevna mikroflora velikim dijelom zaslužna za povoljan utjecaj kruha s ječmom.

Autori su zaključili kako bi se saznanja ovog istraživanja mogla iskoristiti za razvoj novih, posebnih funkcionalnih proizvoda – primjerice, probiotika s bakterijama roda Provetella koji bi bili obogaćeni prehrambenim vlaknima iz ječma.

Izvor: Cell Metabolism

Pošalji prijatelju na email

Komentari