Maja Biličić

Datum objave: 30. 05. 2018.

Sastav crijevne mikrobiote mogao bi igrati ključnu ulogu u borbi protiv pretilosti, utvrđeno je novim istraživanjem.

Naime, crijevna je mikrobiota već ranije povezana s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću pa su znanstvenici odlučili istražiti može li igrati i ulogu u snižavanju i regulaciji tjelesne mase.

U istraživanju je sudjelovalo 62 ispitanika s povećanim opsegom struka. Nasumično su raspoređeni u dvije grupe – 26 se tjedana jedna grupa hranila novim oblikom nordijske prehrane bogate vlaknima i cjelovitim žitaricama, dok je druga bila na uobičajenoj danskoj prehrani. Ispitanici su dalje podijeljeni u dvije grupe prema omjeru bakterija iz vrste Prevotella i bakterija iz vrste Bacteroides.

Rezultati su pokazali da su osobe s većim udjelom bakterija vrste Prevotella u odnosu na bakterije vrste Bacteroides u 26 tjedana izgubile 3,5 kg više na nordijskoj prehrani od osoba na uobičajenoj danskoj prehrani.

Nadalje, osobe s niskim omjerom bakterija Prevotella i Bacteroides nisu izgubile na tjelesnoj masi čak ni na novoj nordijskoj prehrani.

Znanstvenici stoga zasada preporučuju tjelovježbu i standardnu redukcijsku dijetu dok daljnjim istraživanjima ne utvrde najdjelotvornije dijete temeljene na sastavu crijevne mikrobiote pojedinaca.

Izvor: International Journal of Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, mikrobiota,

Komentari