Ela Lučić

Datum objave: 15. 01. 2021.

Znanstvenici su prvi put dokazali kako se koncentracija različitih vrsta imunosnih stanica u krvi mijenja u odnosu na prisutnost različitih bakterijskih sojeva u crijevima.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature, korišteni su podaci preko 2000 pacijenata koji su se prikupljali više od deset godina. Znanstvena zajednica već je prihvatila ideju kako je crijevna mikrobiota važna za zdravlje ljudskog imunosnog sustava, ali podaci koji potkrepljuju navedenu pretpostavku potječu iz studija na životinjama.

Podaci korišteni u ovom istraživanju dolazili su od ispitanika koji su bili podvrgnuti alogenoj transplantaciji matičnih stanica i koštane srži (BMT, engl. Bone Marrow Transplant). Nakon što se jaka kemoterapija ili terapija zračenjem primjenjuju za uništavanje krvnih stanica karcinoma, pacijentov sustav za stvaranje krvnih stanica zamjenjuje se matičnim stanicama davatelja. Prvih nekoliko tjedana dok se donorske krvne stanice, uključujući bijele krvne stanice koje čine imunosni sustav, ne uspostave, pacijenti su izuzetno osjetljivi na infekcije. Kako bi ih se zaštitilo tijekom tog razdoblja, primjenjuju se antibiotici. Međutim, mnogi od ovih antibiotika imaju neželjenu nuspojavu uništavanja zdrave mikrobiote crijeva, te dolazi do prevladavanja opasnih sojeva bakterija. Nakon obnavljanja imunosnog sustava pacijenta, prekida se primjena antibiotika, a crijevna mikrobiota polako počinje rasti.

Paralelni oporavci oslabljenog imunosnog sustava i mikrobiote crijeva, a zatim njihovo obnavljanje, pružaju znanstvenicima jedinstvenu priliku za analizu povezanosti ova dva sustava. Više od deset godina, znanstvenici su redovito prikupljali i analizirali uzorke krvi i stolice pacijenata tijekom cijelog procesa BMT-a. Rezultati prethodno provedenog istraživanja u kojem su korišteni ovi uzorci pokazali su kako je veća raznolikost vrsta crijevne mikrobiote povezana s manjim rizikom od smrti nakon BMT-a.

Također je utvrđeno kako je manja raznolikost mikrobiote crijeva prije transplantacije rezultirala većom učestalošću potencijalno fatalne komplikacije, u kojoj imunosne stanice davatelja napadaju zdravo tkivo pacijenta.

Zdravstveni podaci u ovom ispitivanju uključivali su vrste imunosnih stanica prisutnih u krvi, informacije o lijekovima koje su pacijenti uzimali i nuspojave koje su pacijenti iskusili.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na način kojim bi se alogena transplantacija matičnih stanica i koštane srži mogla učiniti sigurnijim postupkom putem pobliže regulacije sastava mikrobiote crijeva.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: imunitet, imunosni sustav, probiotici,

Komentari