Vitaminoteka

Datum objave: 28. 03. 2017.

Uočeno je da crijevna mikrobiota oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) mijenja funkcionalnost crijeva i ponašanje svojih domaćina.

Znanstvenici smatraju da bi se funkcionalnost i ponašanje oboljelih mogli popraviti transplantacijom fekalne mikrobiote. U svrhe istraživanja znanstvenici su u zdrave miševe transplantirali fekalnu mikrobiotu oboljelih od IBS-a, a neki od njih patili su od tjeskobe.

Na miševima su uočene promjene u crijevima i ponašanju nalik na one donora mikrobiote. Znanstvenici su dobivene podatke zatim usporedili s podacima za miševe kojima je transplantirana mikrobiota zdravih donora. Rezultati su pokazali da bi prebiotici i probiotici mogli povoljno utjecati na liječenje crijevnih bolesti, ali i na ponašanje oboljelih od IBS-a.

Znanstvenici napominju da crijevna mikrobiota vjerojatno igra bitnu ulogu kod promjena raspoloženja i pojave tjeskobe, ali i u razvoju poremećaja i bolesti kao što su autizam, Parkinsonova bolest i multipla skleroza. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja koja će im pomoći u shvaćanju utjecaja crijevne mikrobiote na cjelokupni organizam i ponašanje čovjeka.

Izvor: Science Translational Medicine 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: IBS, mikroflora, Probavne smetnje, probiotici,

Komentari