Datum objave: 23. 06. 2009.

Nova studija ukazuje kako jedenje hrane sa visokim glikemijskim indeksom (GI), bogate ugljikohidratima koji naglo i visoko podižu razinu glukoze u krvi može ugroziti funkciju krvnih tjelešaca i povećati rizik od nastanaka bolesti srca i krvnih žila.

Izraelski znanstvenici iz Chaim Sheba Medical Center proveli su istraživanje na 56 zdravih osoba između 35-e i 60-e godine života sa prekomjernom tjelesnom masom. Nitko do ispitanika nije imao dijabetes ili bolesti srca i krvnih žila.

Ispitanici su dobivali hranu tijekom 4 jutra, a kroz noć su postili. Posluživana im je glukoza, kukuruzne pahuljice, pahuljice bogate vlaknima ili voda, u padajućim vrijednostima glikemijskog indeksa.

Nisko-glikemijska hrana uključuje zobene pahuljice, većinu voća i povrća, mahunarke i orašaste plodove. Bijeli kruh i cornflakes imaju visok glikemijski indeks, a veći GI odražava se većim i bržim porastom glukoze u krvi.

Prije i nakon obroka mjerene su funkcije endotela krvnih tjelešaca FMD testom. Oslabljena funkcija endotela odgovara većem riziku od pojave bolesti srca i krvnih žila. Razina glukoze u krvi prije i 2 sata nakon jela bila je slična, ali je bila viša u periodu od 30-e do 90-e minute nakon obroka sa visokim GI. FMD je bio smanjen 2 sata nakon jela u cijeloj skupini, ali je smanjenje bilo značajnije vidljivo nakon obroka sa visokim GI.

Prema zaključku autora, hrana sa visokim GI, oštećuje funkciju endotela te se preporučuje zamjena ugljikohidrata sa visokim GI namirnicama koje imaju veće dobrobiti za zdravlje srca i krvnih žila.

Izvor: Journal oft he American College of Cardiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glikemijski indeks,

Komentari