Datum objave: 22. 12. 2014.

Rezultati novog istraživanja na štakorima predlažu da bi pojedinci koji su kao novorođenčad bili niske porođajne mase, mogli imati koristi od dodataka prehrani koenzima Q (CoQ). Inače, CoQ prirodno se proizvodi u organizmu te štiti stanice od oksidativnih oštećenja.

U istraživanju su proučavani štakori čije su majke bile hranjene niskoproteinskom hranom te su stoga pri okotu imali nisku tjelesnu masu. Nakon okota sisali su štakorice koje su hranjene uobičajenom hranom te su brzo povećali svoju tjelesnu masu. Međutim, analize su pokazale da su stanice njihovog kardiovaskularnog sustava brže starile te da su imale deficit CoQ.

Ispravljanje deficita CoQ, tj. dodaci CoQ prehrani nakon odbijanja od sise pokazali su se korisnim kod usporavanja starenja te prevencije oštećenja kardiovaskularnog sustava ispitivanih štakora.

Autori su napomenuli da je ova saznanja potrebno podrobnije ispitati kod ljudi, no zaključili su kako su ona prvi korak u eventualnom razvoju dijagnostičkih testova kojima bi se prema razini CoQ mogli identificirati pojedinci s većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti u kasnijem životu. Ovim pojedincima bi možda već jednostavna primjena dodataka CoQ mogla pomoći u zaštiti zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Izvor: The FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti,

Komentari