Datum objave: 28. 09. 2009.

Da čokolada osim hedonističke ima i terapijsku komponentu potvrđuju znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju. U svojoj nedavnoj studiji pokazali su kako prehrana obogaćena kakaom smanjuje neurološka upalna zbivanja povezana s nastankom migrene.

Migrena, karakterističan tip glavobolje, zahvaća 10-15% populacije, a žene pritom dvostruko češće nego muškarce. Često je ograničena samo na polovicu glave, a prethode joj vizualne senzacije (svjetlosni bljeskovi, točke i oblici koji se kreću po vidnom polju, zamućenje vida), trnci u rukama i nogama te uznemirenost. Vrlo je često popraćena mučninom, povraćanjem i izrazitom preosjetljivošću na svjetlost i zvukove. Migrenozni napad može trajati od 4 pa čak do 72 sata.

Prema mnogim stručnjacima, uzrok migrene leži u ličnom živcu trigeminusu, odnosno porastu pro-upalnih proteina u njegovim dijelovima. Svakodnevna kontinuirana konzumacija kakaa smanjuje stvaranje upalnih i povisuje razinu protuupalnih čimbenika te se time smanjuje rizik od nastanka migrene.

Izvor: International Headache Society's 14th International Headache Congress

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari