Čokoladom do nižeg krvnog tlaka

Datum objave: 26. 06. 2006.

Istraživanje provedeno s Nizozemcima poodmakle dobi pokazuje povezanost svakodnevnog konzumiranja čokolade i nižih vrijednosti krvnog tlaka. Naravno, preuranjeno bi bilo isključivo čokoladi pripisati ovaj utjecaj na zdravlje..

Moguće je da su ljubitelji kakao proizvoda imali i neke druge životne navike koje su dovele do ovakvog rezultata. Međutim, ova studija pruža do sada najjači dokaz o zdravstvenim učincima kakaa i potvrđuje rezultate ranijih ne toliko opsežnih istraživanja koja su također pokazala povezanost konzumiranja čokolade i krvnog tlaka.

Ispitanici koji su sudjelovali u ovom istraživanju su svakodnevno preko čokolade, kakao napitaka i čokoladnog pudinga unosili količinu kakaa ekvivalentnu onoj u 10 g čokolade. Kakao je bogat izvor flavanola za koje se smatra da povećavaju razinu NO u krvi što pogoduje elastičnosti krvnih žila.

Izvor: Archives of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari