Datum objave: 04. 08. 2010.

Novo istraživanje pokazalo je kako čokoladno mlijeko uspješnije puni zalihe energije u mišićima nakon vježbanja od sportskog napitka.

U istraživanju je sudjelovalo 8 muških atletičara u dobroj tjelesnoj kondiciji koji su tijekom 2 tjedna konzumirali uravnoteženu prehranu. Na kraju svakog tjedna imali su zadatak trčati 45 minuta. Polovina ispitanika je nakon trčanja konzumirala oko pola litre obranog čokoladnog mlijeka, dok je druga polovina unosila ugljikohidratni sportski napitak iste energetske vrijednosti kao i mlijeko.

Znanstvenici su proveli biopsiju mišića atletičara koja je pokazala pojačanu sintezu proteina u mišićima nakon unosa čokoladnog mlijeka te višu koncetraciju mišićnog goriva – glikogena 30 i 60 minuta nakon vježbanja.

Iako studija nije uključila i pripadnice ljepšeg spola, autori studije smatraju da čokoladno mlijeko nakon vježbanja ima isti učinak i na žene.

Upravo je kombinacija ugljikohidrata i proteina zaslužna za brz oporavak mišića nakon vježbanja, a izgleda da čokoladno mlijeko sadrži njihov optimalni omjer, zaključili su sutori studije koja je objavljena na ovogodišnjoj konferenciji sportske medicine American College of Sports Medicine u Baltimoreu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari