Nova kineska meta-analiza koja je obuhvatila 8 studija provedenih na 215 pojedinaca izvukla je zanimljive rezultate: svakodnevna konzumacija malih količina čokolade odnosno kakaa snižava razinu kolesterola u pojedinaca s postojećim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.
Ispitivane doze varirale su od 30-960 mg polifenola (antioksidativna bioaktivna komponenta iz kakaa zaslužna za ispitivani učinak), a najdjelotvornijom se pokazala ona od 260mg dnevno. Polifenoli inhibiraju sintezu receptora za LDL (“loš”) kolesterol, smanjujući time njegove količine koje cirkuliraju krvnim žilama. Glavni izvori tih polifenola su tamne čokolade i kakao prah, ali konzumirane količine trebaju biti male.
Zanimljiv rezultat je taj da je takav učinak primijećen samo u pojedinaca koji su bili kardiovaskularno ugroženi; u zdravoj populaciji nije došlo do značajnih promjena lipidnog profila.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, June 2010